меню
Kapłon - niekoronowany król kuchni staropolskiej

деталі новин

  1. головна сторінка
  2. деталі новин
24
квіт. ’24
25
квіт. ’24

знижка 20зл. на кожне бронювання

8 лип. 2022

Restauracja Ansaldo jest jedynym miejscem na Lubelszczyźnie, gdzie można skosztować relikt kuchni staropolskiej – kapłona.

Jak pod koniec XVIII wieku pisał słynny polski przyrodnik Jan Krzysztof Kluk: Kapłonem zowią koguta, któremu członki rodzajne wyrzynają się dla większej tłustości i smaku lepszego. Był to więc kastrowany, tuczony kogut, który nabierał znacznie większej masy niż normalny ptak i przede wszystkim wprost ociekał tłuszczem”. Wyjaśnienie nie zmieniło się od lat.
Precyzyjne hodowanie oraz przyrządzanie według receptury opartej na zasadzie pełni smaków czyni z kapłona prawdziwe bogactwo doznań kuchni czasów minionych.

- Jak zrozumieć, czym zachwycali się nasi przodkowie?
- Jedynie posmakować!
---
Zapraszamy do naszej Restauracji codziennie w godzinach 12:00-22:00.

mobile nav bg
бюлетень
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij