Cytryniec chiński ze względu na swoje wyjątkowe właściwości lecznicze znany jest od lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Początkowo wierzono, że przyjmowanie cytryńca może przedłużyć życie i opóźnić proces starzenia się.
„Schisandra” była bardzo cenioną rośliną, którą składano dla chińskich cesarzy. Inna nazwa cytryńca - „Wu Wei Zi” - oznacza jagodę o 5 smakach. Owoc tej roślina na początku jest kwaśny, następnie - żywiczny i gorzki, później - słodki, a na końcu - słony. Dawniej uważano, że te 5 smaków ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie 5 organów: nerek, wątroby, serca, płuc i śledziony.
Cytryniec był również obecny w trakcie II Wojny Światowej w diecie radzieckich żołnierzy. Lotnicy wykonujący loty nocne stosowali Cytryniec w celu wyostrzenia wzroku, przystosowania oczu do ciemności, poprawę koncentracji oraz likwidacji senności.
Dzisiaj Cytryniec chiński to również środek na odporność i wzmacniający organizm, wspiera regenerację i oczyszcza organizm z toksyn.