Menu
Kapłon - niekoronowany król kuchni staropolskiej

Nachrichten Details

  1. Startseite
  2. Nachrichten Details
29
Mär ’24
30
Mär ’24

20 PLN Rabatt für jede Reservierung.

8 Jul 2022

Restauracja Ansaldo jest jedynym miejscem na Lubelszczyźnie, gdzie można skosztować relikt kuchni staropolskiej – kapłona.

Jak pod koniec XVIII wieku pisał słynny polski przyrodnik Jan Krzysztof Kluk: Kapłonem zowią koguta, któremu członki rodzajne wyrzynają się dla większej tłustości i smaku lepszego. Był to więc kastrowany, tuczony kogut, który nabierał znacznie większej masy niż normalny ptak i przede wszystkim wprost ociekał tłuszczem”. Wyjaśnienie nie zmieniło się od lat.
Precyzyjne hodowanie oraz przyrządzanie według receptury opartej na zasadzie pełni smaków czyni z kapłona prawdziwe bogactwo doznań kuchni czasów minionych.

- Jak zrozumieć, czym zachwycali się nasi przodkowie?
- Jedynie posmakować!
---
Zapraszamy do naszej Restauracji codziennie w godzinach 12:00-22:00.

mobile nav bg
Newsletter
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen